Relatie-incompatibiliteit Door Communicatiedysfunctie
Je zegt iets, je partner pikt het op als aanvallend, maar zo bedoelde je het helemaal niet. Of je vraagt je wederhelft vraagt of er iets is en - hoewel je zeker weet dat er iets mis is - krijg je het antwoord 'nee hoor'. Herkenbaar? Dan kan het zijn dat er iets mis is met jullie communicatie.
Ook zegt ze: ‘Begrip hebben voor elkaars innerlijke wereld is cruciaal voor een diepe connectie. Ben je niet in staat om goed te communiceren, dan zal je met de tijd uit elkaar groeien’. Wanneer de communicatie stroef verloopt, kan dit dus leiden tot meer conflicten, eenzaamheid, gebrek aan intimiteit en het moeilijker bereiken van gemeenschappelijke doelen.
Communicatiedisfunctie En Relatieontbinding
Maar hoe zorg je er dan voor dat jullie elkaar wél begrijpen? Problemen in de communicatie kunnen je relatie behoorlijk in de weg zitten. Het maakt dan niet uit hoe lang je al samen bent, of hoeveel je van elkaar houdt: make-up sex is dan niet altijd genoeg. Als de communicatie-stijl niet op één lijn ligt, kan het gebeuren dat je elkaar niet begrijpt, je je snel aangevallen of ongehoord voelt, of dat jij je zelfs gaat irriteren aan je partner.
Iedereen heeft zijn eigen manier van communiceren en daar is helemaal niks mis mee. Toch is het belangrijk dat jullie elkaar begrijpen, jij je kunt inleven in de ander en je moeite doet om samen weer op één lijn te komen. Deze tips kunnen je helpen om je communicatie- skills naar the next level te brengen:Praat vanuit jouw eigen gevoelens en gedachtes.
Wees eerlijk over jouw wensen en behoeftes. Alleen zo kan jouw partner je leren begrijpenIn de plaats van moeilijke gesprekken uit de weg gaan, geef aan dat je het gesprek wat ingewikkeld vindt en probeer er samen doorheen te werkenWees je ervan bewust dat je het niet met elkaar eens hoeft te zijn.
Zorg ervoor dat je lichaamshouding open en uitnodigend is. Als je met een gesloten lichaamshouding het gesprek ingaat, kan het leiden tot afstand en ongemak.De bovenstaande tips kunnen helpen om de communicatie in jullie relatie te verbeteren. Net als bij veel dingen, is het belangrijk om te blijven oefenen. Geef niet te snel op en houd het een beetje luchtig.
Communicatieruis En Relatieconflicten
Niet iedereen leert dit op hetzelfde tempo en soms is de ene persoon beter in bepaalde vaardigheden, terwijl de andere persoon weer op andere vlakken beter is. Het belangrijkste is dat jullie samen een team vormen! Bron: Psyned .
Bij alledaagse problemen met bijvoorbeeld de kinderen, geld, het huishouden, vrije tijd, familie of seks kom je samen maar moeilijk tot oplossingen of alleen met veel gedoe. Negatieve communicatiepatronen ontstaan door de manier waarop jullie op elkaar reageren, en kunnen behoorlijk hardnekkig zijn. Er zijn een aantal van dat soort patronen te onderscheiden.
Misschien herken je jezelf of je partner hier wel in. Als een van de partners niet open en eerlijk is over zijn/haar gevoelens, gedachten en wensen, kan dit leiden tot spanningen en misverstanden. Ook kan het afstand tussen jullie creëren. Wat weer voor andere relatieproblemen zorgt. Wanneer een partner niet goed luistert naar wat de ander zegt, kan dit leiden tot verkeerde interpretaties en miscommunicatie.
Mensen hebben verschillende manieren van communiceren. Als de communicatiestijlen van de partners niet op elkaar afgestemd zijn, kan dit leiden tot verwarring en onbegrip. Zo kan jouw partner bijvoorbeeld heel direct zijn maar jij bent zelf juist indirect. Of jij bent assertief maar jouw partner juist passief. Dat kan gaan botsen.
Relatieproblemen Door Gebrekkige Communicatievaardigheden
Sommige mensen vermijden conflicten en praten liever niet over moeilijke onderwerpen. Dit kan leiden tot onderhuidse spanningen die uiteindelijk tot uitbarsting kunnen komen. Beiden partners stellen zich aanvallend op. Zeg jij iets dan ervaart je partner dat als een aanval of kritiek en reageert hij of zij daar fel op.
Je komt er samen niet uit. Dit patroon roept veel negatieve emoties op en maakt ruzies pijnlijk. Bij dit patroon doet de ene partner een verzoek aan de andere. Deze reageert hier echter niet (duidelijk) op. Het gevolg is dat de partner die het verzoek heeft verder aandringt. Hierop reageert de ander weer met irritatie of door zich terug te trekken.
Communicatie-afbraak En Relatiecrises
Zo zijn er nog veel meer negatieve communicatiepatronen. Denk aan het steeds leveren van kritiek, oude koeien uit de sloot halen, of emotionele chantage. Het is belangrijk om te beseffen dat de meeste communicatiepatronen ontstaan als gevolg van onbewuste emotionele behoeften en patronen. Bewust worden van deze patronen kan zorgen voor een betere communicatie en meer verbondenheid.
Een relatietherapeut kan jullie goed helpen bij het aanleren van nieuwe communicatievaardigheden. Afhankelijk van de problemen die er precies tussen jullie spelen, kan een relatietherapeut jullie helpen om: Zicht te krijgen op negatieve communicatiepatronen in jullie relatie en jullie helpen om deze om te buigen. Naar elkaar te benoemen wat je werkelijk bezighoudt en dwarszit in je relatie, in plaats van boos te worden.
Op een open en kalme manier te praten over gevoelige kwesties. Op constructieve wijze negatieve en positieve gevoelens naar elkaar te verwoorden en daar respectvol op te reageren. Compromissen te maken die rekening houden met de behoeftes van jullie beiden.
Bron: ‘t Is een cliché inmiddels: communicatie is cruciaal in een (romantische) relatie. En hoewel we dat allemaal wel weten, is écht heldere communicatie zo makkelijk nog niet. Toch is het de investering waard, want dit is hoe slechte communicatie je relatie kan verpesten. Volgens relatietherapeute Elizabeth Earnshaw zijn communicatieproblemen de nummer één oorzaak om in relatietherapie te gaan.
Communicatie Struikelblok In Relaties
Ook wanneer we stil zijn, communiceren we nog steeds non-verbaal door gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Daarnaast communiceren we niet alleen door middel van woorden maar ook door intonatie en gedrag (iemand die met de deuren slaat, zegt met zijn gedrag vaak meer dan 1000 woorden). Met andere woorden: . Geen wonder dat koppels die niet bewust kunnen communiceren vaak stuiten op problemen.
Ben je niet in staat om goed te communiceren, dan zal je met de tijd uit elkaar groeien. Daarnaast lezen we dat een gebrek aan communicatie kan leiden tot meer conflicten, eenzaamheid, een gebrek aan intimiteit en het moeilijker bereiken van gemeenschappelijke doelen. Bovendien gaan we de partner automatisch in een negatief daglicht stellen.
Ben je bang dat de communicatie binnen jouw relatie niet helemaal goed verloopt? Dit zijn 7 tekenen waaraan je slechte communicatie kan herkennen. Jij en/of je partner krijg meer info reageren vaak defensief. Jij en/of je partner maken vaak passief-agressieve opmerkingen. Jij en/of je partner hebben vaak kritiek op elkaar. Jij en/of je partner veronderstellen vaak te weten wat de ander denkt, zonder dit eerst bij de ander te checken.
Communicatieruis En Relatieconflicten
Jij en/of je partner gebruiken vaak dezelfde, terugkerende argumenten in ruzies. Jij en/of je partner benoemen enkel feitelijke gebeurtenissen bij een conflict, zonder te focussen op wat voor gevoelens het conflict heeft opgeroepen bij elkaar. Klinkt dit bovenste allemaal net iets te herkenbaar? Je bent niet alleen, veel koppels stuiten zo nu en dan op communicatieproblemen.
Heb je simpele tips nodig voor betere communicatieskills? Eerder tipten we onze simpelste en nummer één tip. Ook dit is een handige guide om bewuste communicatie naar een hoger niveau te tillen. Lees ze maar eens door, het kan immers je relatie kosten.